Koolstof arme glastuinbouw: ‘’De volgende stap in de tuinbouw!’’

Één van de grootste kassencomplexen van het Verenigd Koninkrijk in productie – 20 ton tomaten per dag – 75% minder CO2 footprint - Maar hoe is dit allemaal begonnen?

Het begon allemaal in 2016 toen Bom Group werd benaderd door Andy Allen en Neil Lawson, de directeur en hoofd design van Low Carbon Farming Ltd. Neil Lawson had het idee om kassen te ontwerpen op basis van het gebruik van restwarmte via warmtepompen. Op een koude winterdag in 2016 maakte Neil Lawson een lange wandeling met zijn hond langs een rivier in East Anglia (UK). Tijdens het wandelen langs de rivier merkte hij dat er van links een stroom de rivier in kwam. De stroom stoomde een beetje en een groepje eenden genoot van het warme water. Neil Lawson besloot de stroom te volgen tot aan de bron wat uiteindelijk een rioolwaterzuiveringsinstallatie bleek. De stroom warm water werd veroorzaakt omdat de rioolwaterzuivering 1000 m3 per seconde schoon water van maar liefst 25 graden loosde. Na een snelle berekening bleek al snel dat dit warme water zo’n 15.000 woningen zou kunnen opwarmen. Maar nog belangrijker was dat deze waterstroom perfect gebruikt kon worden voor secundaire doeleinden zoals het verwarmen van een (circulaire) kas.

In het begin van de ontwerpfase van de kascomplexen (medio 2017) werd duidelijk dat op een gegeven moment een Brexit onvermijdelijk zou worden. Het produceren van gezond, veilig en lokaal voedsel werd daarom steeds belangrijker. Daarnaast waren destijds de importcijfers in het Verenigd Koninkrijk voor tomaten, komkommers en paprika’s zeer hoog, respectievelijk 80%, 75% en 90%. Het was daarom een logische gedachtegang om kassen te bouwen om de import van groenten in het Verenigd Koninkrijk te verminderen. In principe is het zo dat er in hightech kassen 10x meer voedsel geproduceerd kan worden met 10x minder water gebruik in vergelijking met traditioneel telen. Op basis van wat hierboven staat en het vooruitstrevende idee en de steun van verschillende Britse partners zijn we begonnen met het ontwerpen van de 29-ha tellende kassencomplexen om jaarrond tomaten, komkommers en paprika’s te telen voor de Britse markt. De missie was om een revolutie teweeg te brengen in de Britse glastuinbouw sector.

De volgende stap in de tuinbouwIMG_2591.jpeg
Low Carbon Farming Ltd had al een interessante technologie uitgewerkt om kassen te verwarmen met restwarmte. In East Anglia waren twee locaties, Bury St. Edmunds en Norwich, perfect voor het bouwen van deze kassen. Deze locaties waren circa 2,5 kilometer verwijderd van de restwarmtebron. Maar om het project te realiseren moesten we nog investeerders vinden om de projecten te financieren en telers om de kassen te exploiteren. Bom Group is meer dan alleen een kassenbouwer. Bom Group is een verbindend platform en daarom hebben we geholpen met het pitchen van deze projectideeën in het Verenigd Koninkrijk aan verschillende grote investeringsmaatschappijen, particuliere investeerders, banken, (pensioen)fondsen, maar ook aan potentiële telers om de verse en gezonde groente te gaan kweken.

Dit project zou de volgende stap in de tuinbouw zijn!

IMG_2567.JPGNu in 2022 zijn, de door natuur geïnspireerde, kassencomplexen van in totaal 29 hectare in productie. Deze kassencomplexen zijn zeker een van de grootste kassen in het Verenigd Koninkrijk. Maar bijzonderder is dat dit de eerste kassen in het Verenigd Koninkrijk zijn die worden verwarmd met restwarmte van een rioolwaterzuivering. Deze hightech kassen zijn gedreven door kunstmatige intelligentie en uitgerust met de nieuwste technieken en materialen zoals warmtepompen, WKK’s, hydroponics en gedeeltelijk diffuus glas. De kassen produceren circa 12% van de totale tomatenproductie in het Verenigd Koninkrijk, 13% van alle komkommers die in het Verenigd Koninkrijk worden geconsumeerd en ongeveer 23.000.000 verse, gezonde en veilige paprika’s per jaar. Dit alles wordt bereikt met 75% minder CO2-footprint dan traditionele kassen. Deze 75% minder CO2-footprint staat gelijk aan 1.200.000 ton CO2!

IMG_2592.jpeg

Bom Group is in nauwe samenwerking met onder meer Low Carbon Farming Ltd en Greencoat Capital verantwoordelijk voor het gehele turnkey project. Dat betekent dat naast alle kas-, scherm- en klimaatsystemen ook alle elektrische- en irrigatiesystemen zijn opgenomen in deze 290.000 m2 kassencomplexen. Meer turnkey dan dit Low Carbon Farming project kan het bijna niet want er zijn ook nieuwe wegen, bruggen, parkeerplaatsen en zelfs lantaarnpalen geplaatst. Om het geheel compleet te maken is er een eigen energiecentrum ontwikkeld om de kassen van energie en warmte te voorzien! We hebben bewezen dat door het combineren van wat er al in onze omgeving en natuur is, zoals restwarmte en innovatieve technieken, we in staat zijn om alles en overal te produceren.

Het was een fantastische, interessante en lange weg. Het begon allemaal met een groep eenden die op een koude winterdag genoten van een warm bad in een rivier. Maar nu in 2022 hebben we ruim 29 hectare high-tech kassen neergezet waarin een groot deel van de Britse tomaten, komkommers en paprika’s worden geteeld. Als Bom Group zijn we erg trots om onderdeel te hebben uitgemaakt van dit project en daarom delen we graag een time-lapse van het project van begin tot eind, geniet ervan!

Bom Group is een van de meest innovatieve kassenbouwbedrijven in de sector. Als gerenommeerd baanbrekend turnkey kassenbouwer met meer dan 55 jaar ervaring, heeft Bom Group een breed projectportfolio en gerealiseerde projecten in elke klimaatzone. Wij zijn gespecialiseerd in op maat gemaakte high-tech glastuinbouwprojecten over de hele wereld, waardoor telers en investeerders hun eigen verse en duurzame groenten, fruit, bloemen en planten lokaal kunnen telen. Bom Group biedt turnkey-services van conceptueel ontwerp tot after-service en van A tot Z. In de afgelopen 55 jaar is Bom Group uitgegroeid tot een wereldwijd toonaangevend kassenbouwbedrijf met meer dan 1.000 projecten over de hele wereld.

Voor meer informatie kun u gerust contact met ons opnemen via: info@bomgroup.nl

Publicatiedatum: 27 januari 2022

Terug naar het nieuwsoverzicht