Met trots presenteert Bom Group 'KAS2030'
Er zijn steeds betere oplossingen voor bijvoorbeeld het beperken van CO 2 -emissie of het gebruik van chemische gewasbescherming. Maar die oplossingen worden zelden allemaal in de praktijk gecombineerd. In de 'KAS2030: Duurzaam telen met toekomst' combineert de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research nieuwe technieken op het gebied van verwarming, belichting, water, nutriënten en geïntegreerd telen.
De KAS2030 staat in Bleiswijk. Er staan vier verschillende gewassen: aardbei, gerbera, freesia en potanthurium. De voortgang van deze teelten worden beoordeeld door zogenoemde BCO's: begeleidingscommissie onderzoek. Deze BCO's bestaan uit telers van de betreffende gewassen.
All-electric
Bij de duurzame inrichting van de kas waren drie thema's leidend: de emissies van CO2, water & nutriënten en gewasbescherming. Om met CO2 te beginnen. De kas gebruikt geen gas voor de verwarming. Het is namelijk een zogenoemde all electric-kas, met onder meer full led-belichting. Voor de ontvochtiging van de kas wordt een warmtepomp ingezet. Daarmee wordt latente warmte teruggewonnen en blijft de kas in de winter en voorjaar meer gesloten. Voor de kas wordt geen eigen stroom opgewekt; die wordt ingekocht.
Nullozing
De kas loost ook geen drain- en condenswater op het riool. Zo gaan dus geen nutriënten verloren, wordt het water optimaal benut en komen er ook geen residuen van gewasbeschermingsmiddelen in het riool terecht. Voor het ontsmetten van het water wordt ozon gebruikt, zodat het water te hergebruiken is in de teelt. De gewasbescherming ten slotte is volledig geïntegreerd, met zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke vijanden.
In de kas kunnen telers en onderzoekers leren hoe fossielvrij en emissieloos te telen. Dat klinkt namelijk eenvoudiger dan het is. Iedere teelt kent nog zijn eigen uitdagingen. Zo is de Freesia in de praktijk nog een grondteelt die - om de waterloop te kunnen sluiten - in een substraat wordt geteeld. Zo zijn er nog geen ervaringen in deze teelten met full-led belichting en wordt er pas voor het eerst actief ontvochtigd.
De 'KAS2030: Duurzaam telen met toekomst' wordt gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in samenwerking met het programma Kas als Energiebron.
Bron: Wageningen University & Research
Publicatiedatum: 21 maart 2019
Publicatiedatum: 21 juni 2019
Terug naar het nieuwsoverzicht