Low Carbon Farming

Britse en Nederlandse telers eind dit jaar aan de slag met kasgroententeelt

"Combinatie van schaal en techniek maakt dit project van 29 ha in het verenigd koninkrijk uniek"

Hoewel de Bom Group vrij veel ervaring heeft op de Britse markt en bekend is met grote glastuinbouwprojecten, is het 29 hectare grote project dat ze momenteel in Norfolk, in het Verenigd Koninkrijk bouwen, uniek. Ondanks de coronacrisis bouwen ze (zich houdend aan de gezondheidsvoorschriften) met volle kracht aan de 29 hectare kassen die aan het eind van dit jaar in gebruik zullen worden genomen.

i4xxl4W0.jpeg

i8KGT4-c.jpeg

Local-for-local

Het project legt de nadruk op de local for local aanpak. De twee locaties worden duurzame ondernemingen die groenten voor de lokale markt produceren. "Eén locatie in Bury St. Edmunds zal Place Farm gaan heten," vertelt Mike. "Dit wordt een kas van 12,7 hectare en Abbey View Produce, een Brits teeltbedrijf, zal gebruik maken van deze faciliteit.

De andere locatie in Norwich zal Crown Point gaan heten, en die zal worden verdeeld in twee kassen van 7 en 9 hectare. Deze faciliteit zal worden gebruikt door Nederlandse telers. Eenmaal voltooid zullen deze kassen 10% van de jaarlijkse consumptie van lokaal geproduceerde tomaten en paprika's kunnen leveren aan de Britse markt."

De kassen worden verwarmd met restwarmte van een nabijgelegen afvalwaterproject en volgens Mike Vermeij is het de combinatie van techniek en grootte die het een uniek project maakt. Volgend jaar gaan de Britse teler Abbey View Produce en de Nederlandse telers in deze nieuwe onderneming tomaten en paprika's telen.

ulMUfyCY.jpeg

5gpc4cz7.jpeg

Mh5xEV5Z.jpeg

Duurzaamheid

Een van de belangrijkste redenen voor dit project was het streven naar duurzaamheid. De algehele opdrachtgever van het project, Low Carbon Farming Ltd., is een projectontwikkelingsbedrijf dat zich richt op het verkleinen van de CO2-voetafdruk. "Ze hadden een interessante technologie ontwikkeld om de kassen te verwarmen met de restwarmte van een nabijgelegen afvalwaterproject", zegt Mike. "Dit was de basis van het hele project. Ze hebben ons benaderd en we hebben hen geholpen om hun visie te realiseren, door hen te verbinden met telers en hen te helpen de investeerders te overtuigen.

SSj6FQTH.jpeg

BaDQbPDu.jpeg

17TY4Q1L.jpeg

Water-naar-water warmtepomp

De primaire producent van de energie die in de kas wordt gebruikt, zullen dus de water/water-warmtepompen zijn die gekoppeld zijn aan het nabijgelegen afvalwaterproject. "Het water dat via dit systeem de kas binnenkomt, zal 50°C zijn en dit zal worden gebruikt om de kas het hele jaar door op een constante temperatuur te houden", zegt Mike. "Het zou een goed voorbeeld kunnen zijn van hoe toekomstige installaties er in Nederland uit zullen zien na de energietransitie. Het zal een goed voorbeeld zijn van de mogelijkheden met dit soort temperaturen."

De Bom Group heeft eerder gewerkt aan projecten met water/water-warmtepompen met bodemopslag of met externe warmte- of koudebronnen, maar niet op deze schaal, en niet met dit vermogensniveau. "Het totale vermogen van alle warmtepompen en de WKK's om ze te laten draaien samen zullen zorgen voor alle energiebehoeften van de kas", zegt Mike. "Natuurlijk hebben we noodstroom- en verwarmingsoplossingen voor extreme situaties, maar in essentie zal de hele installatie op deze pompen draaien. Dit is niet alleen een omvangrijk project voor Britse begrippen, maar het is ook het eerste in zijn soort als het gaat om de energievoorziening - mogelijk zelfs het eerste in Europa op deze schaal."

wcfT_X8L.jpeg

ohy59SWw.jpeg

Brexit

Brexit is niet in de eerste plaats een zorg voor het project. Volgens Mike heeft Brexit een grote rol gespeeld in de onderhandelingen. "Brexit was eigenlijk een grote reden om dit project te ondernemen," zegt hij. "Lokale productie en onafhankelijkheid van geïmporteerde goederen zijn daardoor steeds belangrijker geworden. Maar de risico's rond Brexit hebben het project wel wat vertraagd en we hebben uiteindelijk een extra clausule aan het contract toegevoegd, omdat niemand echt weet wat de werkelijke gevolgen ervan zijn. Voorlopig hebben we goede afspraken gemaakt voor een mogelijke Brexit en we verwachten dat de uiteindelijke deal geen effect zal hebben op de uitvoering van het project - en als dat wel het geval blijkt te zijn, dan zijn we contractueel voorbereid."

Een typisch Bom Group project

Voor dit project heeft Bom Group, samen met Low Carbon Farming Ltd., de telers en de investeerders bij elkaar kunnen brengen. "Dit is iets wat je vaker ziet in de huidige markt, dat mensen verwachten dat we de verschillende elementen van het project bij elkaar brengen", zegt Mike.

De Bom Group had niet alleen de taak om alle noodzakelijke partijen te vinden om het project te voltooien, maar het project is ook volledig 'turnkey'. Dit betekent dat Bom ook verantwoordelijk zijn voor het leveren van onderdelen van het project buiten de kassen. "We moeten de grond egaliseren, de wegen en de wegverbindingen aanleggen, lantaarnpalen, parkeerplaatsen, oplaadpunten voor elektrische auto's, vleermuisvriendelijke verlichting, noem maar op", zegt Mike. "Dit alles is opgenomen in het plan dat we moeten uitvoeren."

Een project van deze omvang en complexiteit is een uitdaging voor de Bom Group, maar Mike is ervan overtuigd dat alleen Nederlandse partijen in staat zijn om een dergelijk project ook daadwerkelijk uit te voeren. "We verwachten niet dat niet-Nederlandse ontwikkelaars een dergelijk project kunnen realiseren", zegt Mike. "Omdat er op korte termijn veel moet gebeuren en de Nederlandse kassenbouwers op dit niveau nog steeds voorlopen op de concurrentie in andere landen."

Bron: https://www.groentennieuws.nl/article/9217837/combinatie-van-grootte-en-techniek-maakt-29-ha-project-in-vk-uniek/

 

Publicatiedatum: 19 mei 2020

Terug naar het nieuwsoverzicht