Bom Group en GroenLeven hebben samen project Agri PV Project Royal Pride gerealiseerd!

Bom Group en GroenLeven hebben samen project Agri PV Project Royal Pride gerealiseerd!

 

Met meer dan 70.000 (semi-transparante) zonnepanelen en een vermogen van 31,2 megawatt is het kassencomplex met zonnepanelen bij Royal Pride in Middenmeer uniek in zijn soort. In zeer nauwe samenwerking met GroenLeven hebben we een nieuw kasconcept ontwikkeld om de prestaties van zonnepanelen in een kasdek te optimaliseren. Dit unieke kassenproject bij Royal Pride is een echt voorbeeld van samenwerking!

5.jpg

Volgens Biesheuvel is het Noord-Hollandse kassenproject wel anders, omdat het om een unieke, nieuwe constructie gaat. ‘We hebben veel ervaring met het aanleggen van zonneparken, maar het bouwen van een kas is andere koek’, zegt hij. ‘Vandaar dat we samen hebben gewerkt met een specialist in innovatieve tuinbouwoplossingen die daar goed in thuis is.’

Ruben Kalkman van Bom Group vertelt dat hij als onderdeel van zijn stage voor de studie Tuinbouw & Agribusiness aan Hogeschool Inholland in Delft al zo’n vier jaar geleden is begonnen met onderzoek naar het integreren van zonnepanelen in een kasdek. ‘Ik ben daarbij diep in de details gedoken om te zoeken naar de combinatie van een optimaal energierendement en de beschikbaarheid van de grond eronder voor de teelt van gewassen.’

4.JPG

Samen met de afdeling Research & Development van Bom Group heeft Kalkman het project begeleid. ‘Wij zijn gespecialiseerd in lichte aluminium deksystemen, maar voor deze constructie hebben we een compleet nieuw ontwerp moeten maken en aansluitend een heel nieuw deksysteem ontwikkeld, inclusief goot, roedes, en nok.’

Voor sterkteberekeningen gebruikte hij bijvoorbeeld een testopstelling op kantoor, waarmee hij ook de waterdichtheid en de spanning op de verschillende onderdelen kon testen. Kalkman licht toe dat GroenLeven had gespecificeerd hoeveel zonnepanelen ze in de constructie wilden hebben en dat Bom Group de systemen eromheen heeft ontwikkeld. Daarbij was het volgens hem een ‘groot ding’ om uit te puzzelen hoe de aluminium constructie geen schaduw op de zonnepanelen zou werpen.

8.jpg

Als voorbeelden noemt Kalkman het bepalen van de optimale hellingshoek van het kasdek, die een stuk lager is dan bij traditionele kassen, de invloed van de open gevels op de windstroming en de temperatuur onder het dek, de opvang van regenwater, het vervangen van een kapot zonnepaneel in een lange rij en de belastingmogelijkheden van de constructie met kabelgoten en eventuele lampen.

Met een vermogen van 31,2 megawatt voorzien de panelen 10.800 huishoudens in Middenmeer en naaste omgeving van groene stroom. Een buizenstelsel voert het regenwater dat tussen de puntdaken valt, af naar een bassin van 8.000 kubieke meter. Dit bassin kan Royal Pride gebruiken voor de watervoorziening bij de teelt van de planten in de kas.

9.jpg

Agri-PV Royal Pride onderscheidt zich door een aantal unieke elementen die een echt voorbeeld zijn van multifunctioneel gebruik van landoppervlak. De semi-transparante zonnepanelen wekken niet ''alleen'' elektriciteit op, maar geven ook licht door dat gunstig is voor de gewasgroei en het agrarisch gebruik van de grond. Daarnaast komt het oppervlak onder de kas weer beschikbaar voor de bedrijfsactiviteiten van Royal Pride. Het project omvat ook een groot bassin voor de opslag van regenwater en een gang met zonnepanelen die Royal Pride kan gebruiken voor opslag- en verpakkingsactiviteiten. Dit alles komt samen in een knap staaltje werk, waarbij zowel energieoogst als gewasgroei centraal staan!

14.jpg

Innovatieve projectontwikkelaar en kassenbouwer

GroenLeven startte in 2012 als start-up in Heerenveen, maar heeft inmiddels een hoofdkantoor in Leeuwarden. Doel is om bij te dragen aan een schonere en betere wereld met hernieuwbare energiebronnen. In de Nederlandse energietransitie behoort het bedrijf tot de top vijf van investeerders in innovatieve energievoorziening en is het marktleider in zonne-energie. Ook is GroenLeven actief in windenergie, groene waterstof en grootschalige energieopslag in batterijen. Bom Group is in 1966 opgericht en sinds die tijd uitgegroeid tot specialist in kassen en scherm- en klimaatsystemen, die ze zelf produceren en over de hele wereld bouwen. Het bedrijf uit Hoek van Holland heeft in de loop van de jaren vele innovaties op de markt gebracht voor de hightech glastuinbouw. De Research & Development-afdeling van Bom Group is constant in beweging om nieuwe technologieën te ontwikkelen en te implementeren in kassen.

12.jpg

Meer informatie over dit project of wil je ons iets anders vragen? Neem gerust contact op met ons team:

📞+31 (0)174 629441
📧 info@bomgroup.nl

Publicatiedatum: 3 mei 2024

Terug naar het nieuwsoverzicht