Bom Group en Wageningen University & Research ondertekenen Bouwteam Overeenkomst voor nieuw hightech onderzoekscentrum in Bleiswijk

Bom Group en Wageningen University & Research ondertekenen Bouwteam Overeenkomst voor nieuw hightech onderzoekscentrum in Bleiswijk

 

BLEISWIJK – Op 7 mei 2024 hebben Wageningen University & Research (WUR) en Bom Group een belangrijke overeenkomst ondertekend voor de nieuwbouw van een geavanceerd onderzoekscentrum in Bleiswijk. Dit nieuwe centrum, met een oppervlakte van ruim 8700 m², wordt gerealiseerd aan de Violierenweg, naast het bestaande kassencomplex.

5114-Horti Science WUR voorgevel.jpg

Het ontwerp van het nieuwe gebouw is van Van Bergen Kolpa Architecten en omvat zowel een onderzoekscentrum als een ontvangstgebouw dat is voorbereid op toekomstige ontwikkelingen. In dit centrum zal WUR baanbrekende projecten uitvoeren met behulp van de nieuwste materialen en technologieën.

Bom Group treedt op als hoofdaannemer voor de bouw van dit hightech complex en werkt daarbij samen met verschillende partners aan een volledig turnkey oplevering. Onder de samenwerkende partijen is Smiemans Projecten, verantwoordelijk voor het ontwerp van het voorgebouw met een bijzondere entree en ontvangstruimte. Dit gebouw zal beschikken over een entresol en meerdere vergader- en werkruimtes. PB-tec verzorgt de complete water- en elektrotechnische installatie, inclusief de regeltechniek van de 24 onderzoeksafdelingen. Voor de controle van deze afdelingen zal PB-tec een Hoogendoorn IIVO procescomputer installeren.

5114-Horti Science WUR vogelvucht.jpg

De onderzoeksafdelingen in het nieuwe complex zullen de modernste kassenbouwtechnieken demonstreren, waaronder geavanceerde ontvochtigingssystemen gebaseerd op het semi-gesloten kas principe. Duurzaamheid staat centraal in dit project; daarom is het complex uitgerust met zonnepanelen en een warmtepomp met ondergrondse koude- en warmteopslag.

Bom Group en WUR hebben eerder succesvol samengewerkt aan diverse state-of-the-art onderzoekskassen, zoals de “Winterlicht kas”, de “Fossielvrije kas 2030” en het Estidamah-complex in Saoedi-Arabië.

Het bouwteam staat nu voor de taak om alle wensen van WUR tot in detail uit te werken. Naar verwachting start de bouw eind dit jaar en zullen de eerste onderzoeken in het nieuwe complex begin 2026 van start gaan.

5114-Horti Science WUR interieur.jpg
 

Publicatiedatum: 17 mei 2024

Terug naar het nieuwsoverzicht