Floriade 2022

Bom Group en V8 Architects tekenen voor het Kascomplex bij Floriade Expo 2022 

De Nederlandse tuinbouwsector is een echte pionier met vernieuwingen die een voorbeeld vormen voor de rest van de wereld. Dat zie je terug op de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 die in het teken staat van het leuker, leefbaarder en duurzamer maken van steden. Op de Expo zie je prachtige innovaties uit de tuinbouw op het gebied van groen, voedsel, gezondheid en energie. Een van die voorbeelden is het Kascomplex van maar liefst 10.000 m². V8 Architects uit Rotterdam tekende het ontwerp en Bom Group uit Hoek van Holland gaat het kascomplex bouwen.

Het Kascomplex is dé plek waar de Nederlandse Tuinbouw zich in de breedste zin van het woord zal presenteren aan de wereld. De kas is 170 meter lang en is opgedeeld in vijf onderdelen; De Ontvangst, een Hightech Greenhouse, een Belevingskas, een Technology Innovation Centre en een Kasrestaurant. De uitvoering en inrichting van het kascomplex is erop gericht om zowel de bezoekers aan Floriade als de buitenlandse (handels)delegaties mee te nemen in de innovaties en ontwikkelingen op het gebied van onder andere kringlooplandbouw, klimaatadaptatie, biodiversiteit en voedselvoorziening.

“Bom Group is momenteel een van de meest innovatieve kassenbouwbedrijven in de sector. Zij zijn specialist in het ontwikkelen van duurzame kassystemen, die het energie- en watergebruik voor voedselproductie optimaliseren. Bij uitstek een partner om de bouw van ons 10.000 m2 grote kascomplex aan toe te vertrouwen. Het strakke lichte ontwerp van V8 Architects past goed bij de groenstructuur van het Floriade-terrein en is flexibel door het modulaire systeem dat de verschillende thematische onderdelen in de kas mogelijk maakt”, aldus Jan Willem Griep, directeur speciale projecten Floriade Expo 2022.

 “Uiteraard zijn wij zeer verheugd en trots als Bom Group dat wij deze mooie opdracht mogen uitvoeren voor het Kascomplex op de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade. Samen met V8 Architects hebben wij het initiatief genomen om een kas te bouwen die zeker als zodanig herkenbaar en functioneel moet zijn, maar ook een hoogstaand stukje tuinbouwtechniek kan laten zien. Tevens word de kas als ontvangstruimte, tentoonstellingsruimte en ruimte voor andere toepassingen gebruikt. Dus vonden wij dat ook het design in het oog moest springen met de verschillende gebruiksvormen die in elkaar overvloeien. Kortom; vele aspecten waarin Nederland leidend is komen tezamen in deze kas. Bezoekers vanuit Nederland en daar buiten, maar ook het vak, tonen wij bij Floriade de innovaties in de glastuinbouw die de jaarrond teelt van verse groenten, fruit, planten  en bloemen mogelijk maakt. Onafhankelijk van het lokale klimaat, met een minimale inbreng van energie en water' aldus John Meijer, commercieel directeur van Bom Group.

“De Floriadekas vormt een symbiose van een pragmatisch kassysteem en een poëtische ervaring van typische aspecten, zoals de immense schaal, bijzondere reflecties van lucht en licht, en een museale route “, aldus Michiel Raaphorst, architect-directeur V8 Architects.

Floriade Expo 2022
Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Nederlandse tuinbouw presenteert dan samen met nationale en internationale  partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Op het 60 hectare grote terrein staat het thema “Growing Green Cities” centraal. Het expoterrein ligt op korte reisafstand van Amsterdam en direct aan de A6 met uitzicht op de skyline van Almere. 
 

Publicatiedatum: 21 mei 2021

Terug naar het nieuwsoverzicht