Green House op Floriade is statement voor Tuinbouw Nederland

newspaper-regular.png Vakblad Onder Glas

pencil-alt-solid.png Jan van Staalduinen

clock-regular.png 

LEES HET ARTIKEL


Op 14 april opent Floriade 2022 in Almere haar deuren. Veel exposanten zijn nog volop bezig met de opbouw en inrichting van hun presentaties. Voor de kassenbouwer uit Hoek van Holland zit het werk er al bijna op. Het bedrijf mocht een zeer bijzondere kas realiseren. Het is een statement voor de Nederlandse glastuinbouw als geheel.

The Green House is hoofdzakelijk opgebouwd uit standaardelementen voor Venlokassen en de oppervlakte van pakweg 1 ha is eigenlijk heel bescheiden. Verder moet je vooral denken in superlatieven. De transparante blikvanger en ontvangstruimte van de tienjaarlijkse tuinbouwtentoonstelling is met 14 meter en (deels) vijf etages de hoogste kas ter wereld en bevat teeltafdelingen, vergader- en tentoonstellingsruimten, een restaurant en een ‘zwevende’ corridor op hoogte over bijna de volle lengte van 170 meter.

Duurzaam en hightech

“Ja, het is een kas die je niet snel over het hoofd ziet”, glundert commercieel directeur John Meijer van het kassenbouwbedrijf. “Prachtig om daaraan te hebben meegewerkt, maar het is veel meer dan een Bom-project. The Green House is een statement namens de hele Nederlandse glastuinbouw, waarin alles samenkomt wat duurzaam en hightech is. Met dank aan onze vrienden uit Rotterdam, die ook tekenden voor het ontwerp van het Holland Paviljoen op de World Expo in Dubai. Daar gaan de deuren eind deze maand dicht, terwijl de Floriade twee weken later opengaat.”

Dubai en Almere

De spraakmakende kas is een voorlopige kroon op de samenwerking tussen nuchtere kassenbouwers en bevlogen architecten. Ze ontmoetten elkaar enkele jaren geleden tijdens een borrel in Dubai, waar de voorbereidingen voor de World Expo in volle gang waren.
“Wij waren net door de Floriade gevraagd om een plan in te dienen en nog op zoek naar een pakkend ontwerp”, blikt Meijer terug. “Wat V8 voor het Holland Paviljoen had bedacht, sprak ons erg aan. Terecht, want dat is nu al meerdere keren bekroond. Er volgde dus snel een tweede gesprek in Nederland. Zo kwamen we in vrij korte tijd tot het winnende voorstel. Groene stadsarchitectuur en duurzaamheid vormen de rode draad en in de constructie en inrichting zijn de nieuwste snufjes verwerkt die typerend zijn voor het Nederlandse tuinbouwcluster.”

Volledig biologisch

Floriade heeft drie coördinatoren benoemd om de technische invulling van de kas en de inzendingen vanuit de sierteelt en voedingstuinbouw op elkaar af te stemmen. Technisch coördinator Nico van Ruiten: “In de kas is 2.400 m² teeltruimte gerealiseerd, verdeeld over vier afdelingen met vier demonstratiegewassen en verschillende teeltsystemen. Er wordt volledig biologisch geteeld, er hangen LED-installaties en sensoren, en er zijn robots en drones aan het werk. Het publiek kan ook zien hoe er in een vertical farm zonder daglicht wordt geteeld.”

Feest van herkenning

Voor insiders is The Green House vooral een feest van herkenning en iets om trots op te zijn. Voor nietsvermoedende bezoekers zonder tuinbouwkennis zal het eerder een oase van licht en kleur zijn, waar natuur en technisch vernuft op een wonderbaarlijk harmonieuze wijze samenkomen en samenwerken. Een wereld die verbaast, inspireert en hoop biedt op een robuuste, duurzame productie van cultuurgewassen voor de almaar groeiende wereldbevolking. Vanaf 14 april voor iedereen met eigen ogen te zien in Almere.

Publicatiedatum: 1 april 2022

Terug naar het nieuwsoverzicht