‘Hoogste kas ter wereld’ geïnspireerd op Engels paleis op Floriade 2022: ‘Zeker uitdagend project’

newspaper-regular.png AD Westland

pencil-alt-solid.png Wilma Broch

clock-regular.png 

LEES HET ARTIKEL


Een waar huzarenstuk, naar verluidt niet eerder vertoond: het uitzonderlijk hoge kascomplex (14 meter!) dat wordt gebouwd op de internationale Floriade Expo 2022 in Almere. Het architectonische hoogstandje is volgens de Westlandse makers mogelijk de hoogste kas ter wereld. 

,,De Floriade is dé tuinbouwtentoonstelling in de wereld. Dan wil je ook wel even laten zien wat je kan”, lacht John Meijer, directeur van kassenbouwer Bom Group. De organisatie van Floriade Expo 2022 pretendeert de hoogste kas ter wereld in huis te halen. ,,Of dit ook daadwerkelijk zo is, weet ik niet. Want ik weet niet precies wat de collega’s in de markt allemaal gedaan hebben. Normaal zijn kassen 7 à 8 meter hoog, dus 14 meter is bijna het dubbele. Laten we het er maar op houden, dat het vrij exceptioneel is.”

De bouw van het complex is niet alledaags, er staat een behoorlijk stevige tijdspanne op en bovendien heeft de wereldwijde impact van corona effect op de beschikbaarheid van grondstoffen. Ondanks alles houden ze het hoofd koel bij de Bom Group. ,,Het is zeker een uitdagend project, maar dit zijn we gewend”, aldus Meijer. ,,In de glastuinbouwbranche hebben we dagelijks met uitdagingen te maken, maar met vereende krachten kunnen we veel. The Green House is een prachtig uithangbord. Om dit neer te mogen zetten op een platform van wereldformaat, daar zijn we bijzonder trots op.”

Drones en robots

The Green House heeft een lengte van 170 meter en bestaat uit verschillende onderdelen. In de Belevingskas kunnen bezoekers zich verwonderen over de aantrekkelijkheid en variatie van bloemen, planten, groenten en fruit. In het teeltgedeelte, het High Tech Greenhouse, zien bezoekers aan de hand van de vier demogewassen hoe innovatieve, circulaire en duurzame teelt eruitziet. In het Technical Innovation Center krijgt de bezoeker inzicht in toekomstige teeltwijzen zoals met drones en andersoortige robots.

Artist impression van het kascomplex dat de Bom Group gaat bouwen.

BulletPoint.png Artist impression van het kascomplex dat de Bom Group gaat bouwen. © Floriade

De dagen tot de opening op 14 april tikken langzaam weg, maar de bouw ligt volgens Meijer goed op schema. De Bom Group kreeg een aantal jaren geleden al de vraag gesteld of het bedrijf geïnteresseerd zou zijn in de bouw van de kas van de Floriade. ,,We hebben toen een aanbieding gedaan, maar wel eentje om er echt iets speciaals van te maken. Het leek ons mooi om een traditionele kas te bouwen mét een architectonisch tintje. Dat plan werd toegejuicht door de organisatie.”

Het leek ons mooi om een traditione­le kas te bouwen mét een architecto­nisch tintje

John Meijer, directeur Bom Group

V8 Architects uit Rotterdam werd gevraagd om een ontwerp te ontwikkelen. ,,We hadden elkaar eerder al ontmoet in Dubai tijdens de Expo 2020, waar wij sponsor waren van het Nederland paviljoen”, vertelt Meijer. De architect heeft zich voor het ontwerp laten inspireren door het Crystal Palace dat in 1851 in Londen werd gebouwd, weet Meijer. ,,Daar hebben ze een hele moderne twist aan gegeven.”

Innovaties

Minstens zo belangrijk als het visuele uiterlijk, is de functionaliteit. ,,De verwachte twee miljoen bezoekers willen wij bij de Floriade de innovaties in de glastuinbouw tonen die de jaarrond teelt van verse groenten, fruit, planten en bloemen mogelijk maakt, onafhankelijk van het lokale klimaat, met minimale inbreng van energie en water.” 

Meijer wil af van het stigma van de tuinbouwindustrie als ‘energieslurpende gebruiker’. ,,Er wordt altijd gesproken over ‘greenhouse gasses’. Daar kan ik bijna pissig om worden.”

De Floriade is open tot en met 9 oktober. In dat half jaar hoopt Meijer vooral ook veel kinderen te laten zien waar hun eten nu en in de toekomst vandaan komt. ,,De commerciële kant is daar voor ons ondergeschikt aan”, zo benadrukt hij. 

De bouw van The Green House op het Floriadeterrein vordert gestaag.
BulletPoint.png De bouw van The Green House op het Floriadeterrein vordert gestaag. © PR

Publicatiedatum: 13 januari 2022

Terug naar het nieuwsoverzicht