Opening KAS2030

Landbouwministers VS en Nederland openen uitstootvrije KAS2030

Landbouwminister Schouten en haar Amerikaanse collega Sonny Perdue hebben gisteren de demonstratiekas KAS2030 bij de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research (WUR) in Bleiswijk geopend. KAS2030 is een klimaatneutrale, door Bom Group gebouwde ‘all electric’ demonstratiekas waar de modernste technieken en teeltsystemen worden gecombineerd om de uitstoot van CO₂ en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest tot nul te reduceren.

Ook de beide ambassadeurs, Pete Hoekstra en André Haspels waren bij de ceremonie aanwezig. De beide ministers en delegatieleden werden begeleid door Louise O. Fresco, bestuursvoorzitter WUR en business unit manager Sjaak Bakker.

In de Telegraaf zegt Perdue een oogje te hebben op de Nederlandse glastuinbouw. "Deze technologie laat zien hoe je kwalitatief goede producten kunt telen op veel minder land. Kassen zijn een onderdeel van het toekomstig landbouwmodel in de Verenigde Staten."

Klimaatneutraal en emissieloos produceren
KAS2030 is een door het Ministerie van LNV gefinancierde (all-electric) demonstratie kas, waar de nadruk ligt op klimaatneutraal en emissieloos produceren van groenten, fruit en siergewassen. In de kas zijn de modernste technieken en teeltsystemen gecombineerd om de uitstoot van CO₂ en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest tot nul te reduceren.

Naar een circulaire landbouw
Ziekten en plagen worden vooral biologisch bestreden uitgaande van het zogenaamde “standing army” principe. Bovendien worden in de kas water en voedingsstoffen maximaal gerecirculeerd om een nul-emissie van voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen te bereiken. De kas past daarmee uitstekend in de strategie van Minister Schouten om te komen tot een circulaire landbouw.

Meer foto's van de KAS2030 zijn hier te vinden: https://bomgroup.nl/projecten/kas2030

Bron: https://www.groentennieuws.nl/article/9184737/landbouwministers-vs-en-nederland-openen-uitstootvrije-kas2030/

Publicatiedatum: 31 januari 2020

Terug naar het nieuwsoverzicht