Vergaderen in hightech kassen bij Inholland Delft: waar groen & techniek samenkomen

Vanaf februari is het mogelijk om op een unieke manier te vergaderen bij Hogeschool Inholland Delft, namelijk in twee hightech kassen. Deze multifunctionele werkplek is gerealiseerd in samenwerking met oud-student Tuinbouw & Agribusiness Ruben Kalkman, nu werkzaam bij Bom Group. Naast dat het een bijzondere ervaring is om in een levensechte kas te werken, krijgen studenten en collega’s een goed beeld van de hedendaagse kassen: “Deze multifunctionele kas laat echt zien hoe goed groen en techniek samengaan.”

Kassen_Inholland Delft-3.jpgBen van der Sluijs (procescoördinator bij Hogeschool Inholland Delft) is mega trots op het resultaat. Ben: “Vorig jaar hebben we een investeringsaanvraag gedaan, nadat we geïnspireerd waren door de kassen die bij onze locatie in Alkmaar staan. Ik ben vervolgens langs Martijn Haas (opleidingsadviseur Agri & Food bij Hogeschool Inholland) gegaan en hij koppelde mij direct aan oud-student Ruben Kalkman.” Ruben is na zijn opleiding nu een aantal jaar werkzaam in de kassenbouw. Ruben: “Toen Inholland mij opbelde was ik direct enthousiast. Het is prachtig om het onderwijs te koppelen aan dit type projecten. Wij hebben dit al een keer eerder uitgevoerd voor de WUR. Toch voelde dit project extra bijzonder, omdat ik hier zelf op school heb gezeten.” Na een aantal gesprekken, werd het contract ondertekend en konden Ruben en het team van Bom Group aan de slag met het bouwen van de kassen.

Kassen_Inholland Delft.jpgEen levensechte kas
Normaliter wordt er met het bouwen van kassen rekening gehouden met veel verschillende externe factoren zoals wind, regen of sneeuw. Nu is dat voor een kas die binnen gaat staan natuurlijk niet nodig, maar wordt er wel met veel andere factoren rekening gehouden. Ruben: “Vooral de veiligheidseisen zijn van groot belang geweest. Zo moeten het glas en de onderbouw stevig zijn en er moeten voldoende mensen in kunnen vergaderen. Maar het belangrijkste was vooral dat de kassen een representatieve uitstraling hebben. Ze moeten levensecht lijken op de tuinbouwkassen waar uiteindelijk onze studenten ook in gaan werken.” Ruben heeft verschillende lijntjes uitgegooid bij leveranciers om bepaalde elementen in de kas zo echt mogelijk eruit te laten zien. “Hierdoor hebben we een kas neergezet zonder gewas, maar is het wel een kas die over alle kenmerken beschikt van een hightech tuinbouwkas van deze tijd.”

Een multifunctionele ruimte
Deze multifunctionele ruimte heeft naast vergaderen nog vele andere doeleinden. Ben: “Ik sprak  met een docent die aangaf dat er smaaktesten met de opleiding Food Commerce and Technology hebben plaatsgevonden. En je ziet ook dat er veel studenten gewoon gaan zitten.”  De kas is voor iedereen beschikbaar en te reserveren via Planon. Ben vult aan: “Het is een bijzondere plek om in te werken. Het lijkt alsof je midden in de reuring zit van het restaurant, maar omdat het goed is afgesloten ervaar je voldoende rust om te werken. We gaan nog aan de slag met akoestiek in de kas. Er worden hiervoor nog grasmatten ingelegd. Ook zullen er CTOUCH schermen worden geplaatst zodat er daadwerkelijk les in kan worden gegeven voor een kleine groep. Echt een multifunctionele ruimte, waarbij we collega’s willen stimuleren deze ruimte te gaan gebruiken.”


Kassen_Inholland Delft-6.jpg Kassen_Inholland Delft-8.jpg
 

Waar groen & techniek samenkomen
Naast dat de kas een mooi visueel middel is om de tuinbouwopleiding en -sector te vertegenwoordigen, kunnen ook de technische opleidingen van Hogeschool Inholland geïnspireerd raken door de kas. Ruben: “We hebben een aluminium goot geplaatst waar normaal water doorheen stroomt. Dit plakken we eigenlijk altijd af bij een kas van een tuinder, maar bij deze kas hebben we dit expres opengelaten. We hopen hiermee de technische studenten te inspireren. Ze kunnen namelijk heel goed zien hoe deze kas gebouwd is en hoe alle materialen op elkaar gemonteerd zijn. Deze multifunctionele kas laat echt zien dat hoe goed groen en techniek samengaan.” Ben vult aan: “Normaal gaan onze studenten naar het Westland om te leren hoe de kassen eruitzien. Dit is nu niet meer nodig aangezien we een levensecht model midden in het pand hebben staan.”

Naast dat de kas gebruikt zal worden voor het onderwijs, is het ook mogelijk om de kas te gebruiken voor de werving van nieuwe studenten. De kas kan worden aangesloten op water en dus ook echt gebruikt worden voor teelt. Hierdoor kunnen studiekiezers al een kijkje krijgen in de wereld van de tuinbouw.

Publicatiedatum: 12 april 2023

Terug naar het nieuwsoverzicht